Afganistan Hakkında

Afganistan Hakkında

Afganistan Hakkında

Afganistan denize sınırı olmayan dağlık ve karasal iklime sahip ülkedir.

Orta Asya'da yer almakta olan ülke Pakistan,İran,Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Çin ile komşuluk etmektedir. Tarım ve hayvancılığın bir göstergesi olan Afgan halıları, işlemeli deriler ve kilimler ise Afganistan'ın uluslar arası tanınırlığa sahip ilgi çekici ürünleridir. Endüstrileşme konusunda her ne kadar geri kalan bir ülke olsa da son yıllarda yapılan yeni atılımlar ile az sayıda da olsa Afgan endüstrisi ivme kazanmaya başlamıştır. Söz gelimi, kumaş, çimento ve şeker fabrikaları Afganistan endüstri girişimlerinin bir sonucudur. Ayrıca Afganistan'da bulunan zengin doğal gaz yatakları, ülkeyi ilerleyen yıllarda önemli bir konuma getireceği öngörülmektedir. Tarihi Hayber geçidi ise, Afganistan sınırları içersinde bulunur. Eski tarihi ulaşım ve ticaret yolu olan Hayber geçidi Afganistan'ı stratejik bir konuma taşımaktadır. Hindikuş dağları ise, Himalayalar'ın uzantısıdır.

Afganistan dağlık ve karasal bir ülkedir. Tarım ilkel yöntemlerle yapılırken, Afganistan endüstrisinin başlangıç aşamasında bulunması ve doğalgaz zengini bir ülke olması ile uluslar arası yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Afganistan bozkırlarında bulunan her türlü vahşi hayvanlar ve yabani hayat ise Afganistan coğrafyasına dair bir ipucudur.

Afganistan Tarihi

Afganistan tarihi kısaca söylemek gerekirse işgaller ve savaşlarla şekillenmiş bir tarihtir. Ülkenin konum olarak stratejik noktada bulunması her dönemde bu coğrafyayı ilgi çekici kılmıştır. Tarihi Hayber geçidi ve Asya ile Ortadoğu'yu birbirine bağlaması Afganistan coğrafyasının konumuna dair verilebilecek bilgilerdir. Afganistan sırasıyla İran, Büyük İskender orduları, Türk boyları, Arap, Samani, Gazneli, Büyük Selçuklu devleti, Harzemşahlar, Türk devletleri, Moğol orduları ve Timur orduları gibi her dönemin güçlü ülkeleri tarafından işgal edilmiştir. Ülkeye İslamiyet ise 7. Yüzyılda gerçekleşen Arap işgali ile yayılmıştır. Afganistan bağımsızlığını ise 1919 yılında kazanmıştır.

Afganistan Konsolosluğu

Afganistan ile Türkiye arasında bulunan ilişkiler Büyükelçilik düzeyindedir. Afganistan Büyükelçiliği Ankara'da bulunurken, İstanbul Afganistan Başkonsolosluğu ise ülkenin Türkiye'de bulunan bir başka Afganistan temsilcisidir. Büyükelçilik Türkiye'de bulunan Afgan vatandaşlarının muhatap olabileceği en resmi Afganistan kurumu olurken aynı zamanda ülkesinin Türkiye ile olan ticari ilişkileri geliştirme ve korumakla yükümlüdür. Afganistan Büyükelçiliği'nin içerisinde yer alan Konsolosluk bölümünde ise Afganistan vize işlemleri yürütülmektedir. Afganistan Konsolosluğunda, Afganistan vize işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Afganistan Vize İşlemleri

Afganistan seyahati gündemi olan kişilerin Afganistan vizesi almaları zorunludur. Afganistan ile Türkiye arasında vize uygulamaları mevcutken. Sadece resmi pasaport sahibi kişiler 90 günü aşmama koşuluyla Afganistan vizesinden muaftır. Afganistan seyahati öncesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Afganistan vizesi almaları gerekecektir. Afganistan vize işlemlerinizin başarılı bir şekilde yürütülmesi ile birlikte Afganistan Konsolosluğu yahut Afganistan Konsolosluğu'nun yetkilendirmiş olduğu vize merkezlerinden Afganistan vizenizi edinebilirsiniz. Afganistan turistik vize, Afganistan ticari vize ve Afganistan ziyaretçi vizesi Afganistan vize türleridir.